اختتامیه هفتمین جایزه منابع انسانی ( مدل ۳۴۰۰۰) عصر چهارشنبه ۱۱ بهمنماه ۱۴۰۲ درحالی برگزار شد که جایزههای زرین این رویداد در خانه ماند.
به گزارش اچ.آر مدیا، در این دوره پس از ارزیابی ۲۱۷ سازمان توسط ۷۳ ارزیاب، ۴۰ شرکت و سازمان به رقابت با یکدیگر پرداختند. در این میان ۳۱ شرکت خصوصی و ۹ سازمان دولتی به داوری گذاشته شدند و براساس دبیرخانه این جایزه بالاترین امتیاز به مجموعه پاکوش و هنکل با اهدای نشان سیمین B1 تعلق گرفت.
دراین روز مدیران عامل، مدیران منابع انسانی و نمایندگان هر سازمان جوایز مختلفی را در سطوح مختلف دریافت کردند.
براین اساس شرکت آهن و فولاد ارفع نشان سطح E را دریافت کرد.
در ادامه بیمه حکمت، توسعه کاربرد پرتوها، شرکت سیمان کردستان، گروه مالی صبا تأمین و مجموعه حامیران نشان D4 را دریافت کردند.
نشان D3 به شرکت شبکه الکترونیک پرداخت کارت(شاپرک) تعلق گرفت.
در ادامه نشان سطح D2 به شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری، مجموعه جهان فولاد سیرجان، کارگزاری بانک اینده، صنایع روشنایی مازینو اهدا شد و بیمه البرز، پتروشیمی قائد بصیر، تارا ذوب، شرکت توسن تکنو، سازه پویش، مشاور نرم افزار محک و بانک سپه موفق به دریافت نشان سطح D1 شدند.
با اتمام اهدای نشانهای بلورین، برگزیدگان نشان برنزین تندیس و لوح تقدیر خود را دریافت کردند. در این سطح ابتدا شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، شرکت سهامی برق منطقهای باختر، شرکت سهامی عام سیمان بهبهان و شرکت صنایع برق و انرژی صبا نشان C4 را دریافت کردند. در ادامه نشان C3 به نیروگاه اتمی بوشهر، مجموعه رادمان یدک الوند، شرکت آب منطقهای اردبیل و شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی اهدا شد. همچنین شرکتهای استام صنعت، رایتل، پتروشیمی الوند و پتروشیمی مارون برگزیدگان نشان برنزین سطح C2 معرفی شدند. در این بخش پایا کلاج، صنعت سازه سیم، صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان، شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی و دانشگاه علوم پزشکی ایران جایزه سطح C1 را دریافت کردند.
در بخش سطح سیمین B4 تنها چهار شرکت فرآوری و ساخت ایران، توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی، بانک سینا و پتروشیمی بندر امام حائز رتبه شدند و درنهایت بالاترین سطح جایزه این دوره با امتیاز B1 به شرکت پاکوش و هنکل تعلق گرفت
با این رویکرد ارزیابان این دوره هیچکدام از شرکتکنندگان را دریافت نشان زرین ندانستند.
گفتنی است براساس مدل ۳۴۰۰۰ میتوان وضعیت موجود مدیریت منابع انسانی در شرکت را بررسی و پروژهها و اقدامات بهبود و توسعه آنها را فراهم کرد و یک فرهنگ تعالی و کمال را در سازمان ایجاد نمود. از این رو مدل ۳۴۰۰۰ برای پاسخگویی به این مساله ایجاد شده است تا بتواند بطور یکپارچه و منسجم همه فرایندهای منابع انسانی را آسیبشناسی و اثر بخشی آنها را ارزیابی و سازمانها را در جهت ایجاد و ارتقاء آنها یاری کند.