برای درک بهتر از شرکتهای دوراندیش به این نکته توجه کنید؛ اگر در سال 1926 یک دلار در سهام این شرکت سرمایهگذاری میکردید، آن یک دلار تا سال 1990 یعنی 64 سال بعد، به ارزش 6356 دلار میرسید. حال اگر همین یک دلار را در سال 1926 در شرکتهای مقایسه و بازار عمومی سهام سرمایهگذاری میکردید تا سال 1990 به ترتیب سرمایه شما ارزشی معادل 995 دلار و 415 دلار پیدا میکرد. از این نکته متوجه میشویم که عملکرد شرکتهای دوراندیش تحسینبرانگیز است و این شرکتها با گذشت زمان ارزش خود را چندین برابر میکنند.
شرکتهای دوراندیش متکی بر ایدههای بزرگ و خارقالعاده یا رهبرانی عالی نیستند. بلکه به دنبال مکانیزمی هستند تا بتواند آنها را به مراتب عالی برساند. به طوری که شرکتهای دوراندیش روی یک محصول یا یک رهبر متمرکز نمیشوند و خود را به سازمانی برجسته تبدیل میکنند. قدرت و ساختار چنین سازمانهایی در طول زمان آنقدر چشمگیر است که خود سبب شکلگیری ایدههای نو و رهبرانی عالی میشود.
شرکتهای دوراندیش برای حفظ بقای خود تنها به دنبال سود نیستند، بلکه به دنبال هدفی متعالی به همراه ارزشهای اصلی شرکت و ایدئولوژیهای اصلی هستند. یعنی مجموعهای از اصول پایدار که شرکت را در طول نسلها هدایت میکند. یک ایدئولوژی اصلی، نه تنها برای موفقیت یک شرکت مهم است بلکه حتی وقتی مجموعه با مشکلی روبهرو میشود نیز، اهمیت خود را نشان میدهد. در کل نیز شرکتهای دوراندیش متفاوت میتوانند ایدئولوژیهای متفاوتی نیز داشته باشند.
شرکتهای دوراندیش، انگیزه پیشرفت را شعلهور میکنند؛ به طوری که چنین شرکتهایی ایدئولوژیهایی دارند که به آنها پایبند هستند و از آنها برای هدایت خود استفاده میکنند. چنین شرکتهایی در تلاش برای ارتقای مداوم کیفیت محصولات و تجارت و سازمان خود هستند؛ آنها هرگز دست از کار نکشیده و به حد مشخصی نیز راضی نیستند. انگیزه برای پیشرفت، کاملا ذاتی و بی چونوچرا است و همین انگیزه پیشرفت از طریق تعیین اهداف جسورانه و خلق مکانیزمهایی که افراد را به نوآوری و ارتقا ترغیب میکند، ایجاد میشود.
در قسمتی از کتاب ساختن برای ماندن اثر جیمز کالینز آمده است:
این نکته را در ذهنتان بسپارید که شرکتهای دوراندیش، شخصیت محور نیستند و حول محور یک مدیر عامل یا بنیانگذار حرکت نمیکنند. بلکه این شرکتها حول محور ایدئولوژی اصلیشان کار میکنند.
اگرچه ممکن است وجود شخصیتهای پرجذبه در یک شرکت، انگیزه و شور و هیجان در افراد دیگر ایجاد کند، اما بدون شک زمانی که آن فرد شرکت را ترک کند، شرکت به فروپاشی محکوم میشود.
در کل شرکتهای دوراندیش قادر هستند با پایبندی به ایدئولوژیهای اصلی خود موفقیت بینظیرشان را حفظ کنند و بی وقفه به دنبال پیشرفت باشند. ارزشها و هدف اصلی شرکت، ایدئولوژی اصلی شرکت را میسازد؛ مقصود از هدف، چیزی فراتر از سود یا ارزش سهامداران است. همچنین چنین شرکتهایی برای ایجاد انگیزه برای پیشرفت به دنبال اهدافی جسورانه و سازوکارهایی مردمی میروند.
کتاب ساختن برای ماندن، حاصل تحقیقات دو محقق است که 18 شرکت برتر دنیا را با رقیبانشان مقایسه میکند و در طولانی مدت آنها را مورد ارزیابی قرار میدهند. در این کتاب خواهید آموخت که چگونه با دادن فرصت به کارکنان و ایجاد انگیزه در آنها میتوانید رشدی صعودی را تجربه کنید. کتاب ساختن برای ماندن برای افرادی که میخواهند کسبوکارشان برای سالیان طولانی پررونق بماند و حتی مدیرانی که میخواهند اکسیر انگیزه را به کارکنان خود تزریق کنند مناسب است.